Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ Kft.

Home / Futó projektek / Projektek / KMOP – 4.3.1/B – 11-2011-0002 Műszerfejlesztés a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban

SE_logo_PIC USZT_logo_PIC Inkubátorok, lélegeztetőgépek a koraszülötteknek

A Semmelweis Egyetem három klinikáján látják el az 1.500 grammnál kisebb magyar koraszülöttek 30-40 százalékát, itt kezelik a legsúlyosabb terhespatológiai eseteket, a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő és az aszfixiás, nem működő keringéssel, légzéssel világra jött babákat, akiken 10-20 éve még biztos, hogy nem lehetett volna segíteni. A Közép-magyarországi régióban világra jövő koraszülöttek kétharmadát itt látják el, emellett fogadják az egész országból azokat a babákat is, akiknek speciális kezelésre, például sebészeti, szemészeti beavatkozásra van szükségük, vagy akiknél anyagcsere-krízisállapot alakult ki.

A koraszülött-osztályokon jelenleg nincs elég inkubátor, monitor, lélegeztetőgép, a műszerek többsége elavult (a lélegeztetőgépek átlagéletkora több mint 13, az inkubátoroké több mint 11 év). Gyakran szorulnak szervizre, a számuk pedig a rendeletben rögzített minimumfeltételek 50-60 százaléka mindössze.

PIC_kep A „Műszerfejlesztés a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban” című (KMOP – 4.3.1/B – 11-2011-0002 azonosítószámú) pályázat keretében ősztől jövő nyárig a klinikákon kicserélik ezeket a műszereket, ami hozzájárul a kis súlyú, speciális kezelést igénylő újszülöttek életben maradásához, életminőségük javításához.

A szülőkkel, hozzátartozókkal együtt kisvárosnyi emberen segítenek ezzel, hiszen a Semmelweis Egyetem perinatális intenzív centrumai évente közel 2.000 koraszülöttet és intenzív ellátást igénylő újszülöttet ápolnak. Közülük mintegy négyszázan 1.500 gramm alatti súllyal születnek; nekik csak a korszerű, magas műszaki színvonalú eszközparkkal rendelkező, szakszerű ellátás biztosíthat életesélyt.

Az I. és a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályaira összesen csaknem 70 új inkubátor, mintegy 40 lélegeztetőgép, több mint 50 betegőrző monitor érkezik, emellett az elavult informatikai rendszert is megújítják. Ezzel a műszerek átlagéletkora 5 év alá csökken; kevesebb karbantartást igényelnek; magasabb szintű ellátást biztosítanak. A valós idejű adatok lehetőséget teremtenek a gyors beavatkozásra, az információk kezelése, tárolása, egységes klinikai rendszerbe szervezése révén pedig értékes szakmai tapasztalatok nyerhetők.

A műszerek cseréjével, a műszerpark fejlesztésével nemcsak a legkisebbek túlélési esélyei javulnak, hanem csökken a maradandó egészségkárosodás mértéke, gyakorisága, a koraszülöttek kevesebb szövődménnyel élhetik át a legkritikusabb heteket, ellátásuk biztonságosabb lesz.

A pályázat fontosabb adatai: Infoblokk_PIC – futamidő: 2012. július 1. – 2013. június 30. – a támogatás összege: 845.050.775 Ft – projektmenedzser: Dr. Jákó Kinga Even through the awkward silence, give at least ten seconds for the student to process and employ her empathy to construct a response that will guide your next write an essay http://www.essay4today.com question

Comments are closed.